31 Mayıs 2014 Cumartesi

GEZEGENİMİZ DÜNYA

GEZEGENİMİZ DÜNYA

Dünya'nın Küreye Benzediğini Neler Kanıtlar          Dünya'nın Şekli ve Boyutları                                    Dünya'nın şekli tam bir küre olmayıp kutuplardan biraz basık,Ekvator bölgesinde ise daha şişkin,küreye yakın bir şekildir.Dünya'nın bu özel şekline GEOİD denir.                             DÜNYA'NIN ŞEKLİNİN SONUÇLARI              1.Ekvator'dan kutuplara gidildikçe yer çekimi artar.            2.Güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara gidildikçe daralır. 3.Paralellerin boyları kutuplara gidildikçe küçülür.                 4.Meridyenlerin arası kutuplara gidildikçe daralır.  5.Yeryüzünden yükseldikçe görülen alan genişler.  6.Dünya'nın dönüş hızı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.(Ekvator'da 1670 km / saat,kutuplarda 0 km / saat)                                                                          7.Kuzey kutbundan güneye gidildikçe KutupYıldızı'nın görünüm açısı küçülür.                                                8.Doğuya gidildikçe Güneş daha erken batar.          9.Dünya'nın bir yarısında gece,diğer yarısında gündüz yaşanır.                                                                           10.Ay tutulmasında Dünya'nın gölgesi Ay üzerine daire biçiminde düşer.                                                11.Ekvator'dan kutuplara doğru sıcaklık azalır.        12.Ekvator çemberi,meridyenlerden ve paralellerden daha uzun olur.                                                                       Dünya'nın Geoit Şekline Bağlı Sonuçları                Dünya'nın geoit şekli nedeniyle,yer çekimi Ekvator'dan kutuplara doğru artar.                                                         Dünya geoit değilde küre şeklinde olsaydı,yer çekimi Dünya'nın her yerinde aynı olurdu.                           Dünya'nın geoid şekli nedeniyle Ekvator diğer paralellerden ve meridyelerden daha uzundur.Dünya küre şeklinde olsaydı,Ekvator çevresi (kutupları çevreleyen 2 meridye uzunluğu)birbirine eşit olurdu.                                          Ekvator çevresi = 40.077 km                                    Kutuplar çevresi = 40.009 km                                     Dünya'mız sadece karalardan oluşmamaktadır.Dünya'mızı incelediğimizde 5 değişik katmanla karşılaşırız.En dıştan en içe doğru bu katmanların sırasıyla;Hava küre,Su küre,Taş küre,Ateş küre ve Ağır küredir.                                Dünyamız belirli tabakalardan oluşmuştur.  Dünya çevreninde olan bir hava tabakası, su, yer kabuğu, magma ve çekirdekten oluşmuştur.
dunyanin-katmanlari
Dünya Katmanları
Hava küre:
Dünyamızın çevrenini saran ve dünya ile beraber dönen çoğunluğu gazdan oluşan tabakaya atmosfer başka bir deyişle hava küre denilmektedir.  Bu tabaka yeryüzünden itibaren kendi içinde de tabakalara ayrılır. Her tabaka kendi içinde değişik sıcaklıklar barındırmaktadır bu nedenle deözellikleri ve gaz yoğunlukları farklıdır. Bu bölgeler yukarıdan aşağı doğru; termosfer, mezosfer, stratosfer ve troposferdir. Troposfer; bulutyağmur ve rüzgarın oluştuğu yeryüzüne en yakın olan tabakadır. Stratosfer; Kalınlığı 48 kilometre’dir. Ozon tabakası bu tabakada bulunmaktadır.Güneşin zarar veren tesirleri bu tabakada filtrelenir. Mezosfer; Takriben 45 kilometre kalınlıktadır. Sıcaklık -100 dereceye kadar sıcaklık düşer. Termosfer; Takriben 900 km. kalınlığındadır.
Su küre:
.....
Dünyamızın ¾’ü sular ile kapılıdır. Göller, akarsular, yer altı suları hidrosferi yani su küreyi oluşturur.
Yer kabuğu:
Takriben 60 km. kalınlığında olan litosfer yani yer küre, üzerinde yaşadığımız katmandır. Taş ve topraktan oluşmaktadır. Umman tabanlarında ince, karalarda daha kalındır. Litosferde çoklukla silisyum ve alüminyum bileşikleri bulunmaktadır. Bu nedenle litosfere, SİAL de denilmektedir. Yerkabuğu, püskürük kayaçlar, tortul kayaçlar ve başkalaşım kayaçlardan oluşmaktadır.
Ateş küre:
Yer kabuğunun hemen altından başlayan takriben 2.900 kilometrelik kalınlığı olan pirosfer başka bir deyişle ateş küre bulunmaktadır. Sıcaklık takriben olarak 2000C derecedir. Bütün maddeler ve bileşikler genelde erimiş haldedir. Erimiş halde olan bu koyu kıvamlı sıcak sıvıya magma denilmektedir. Magma içindeki ağırlıklı bileşikler, silisyum ve manganezyum’dur.
Çekirdek, Ağır küre:
Yerkürenin merkezinde ve kalınlığı 3.400 kilometrelik Barisfer başka bir deyişle ağır küre bulunmaktadır. Demir, nikel gibi maddelerden oluşur. Sıcaklık 4000-4.500 derecenin üstündedir. Her şey buhar halinde olsa da, büyük basınç olduğundan çekirdeğin katı olduğu düşünülmektedir.                          NOT:1-Çekirdek (Ağı küre,barisfer)

2-Ateş Küre (Ağır Küre,Barisfer)

3-Taş Küre (Litosfer)
4-Su Küre (Hidrosfer)                                                                          5-Hava (Atmosfer)


KLAVYEMİ TANIYORUM

Bilgisayara Veri Girmekte Ve Komut Vermekte Kullanılır.Klavye Üzerinde Alfabe Tuşları, Sayı Tuşları, Fonksiyon Tuşları (F1- F12), Yön Tuşları, Klavye Göstergeleri ve Bazı Özel Görevleri Olan Tuşlar Bulunur. İki Çeşit Klavye vardır: F Ve Q Klavye.

Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri  Esc (Escape)
Verilen komutları iptal etmekte, bazen de programlardan çıkışta kullanlır.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriSekme (Tab)
Yazıda imleci saga dogru hızlı bir sekilde kaydırmaya yarar. (Baska tuslarla birlikte farklı islevler görür: Alt+Tab: Pencereler arasında geçisi saglar.)
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriBüyük Harf Kilitleme Tuşu (Caps Lock)
Sürekli büyük veya küçük harf yazmakta kullanılır. Tusa basıldıgında gösterge ışıgı yanar.
Caps Lock tusu yanıyorsa, büyük yazar. Harfler büyükken Shiftle harflere dokunulursa küçük yazar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriKaldırma (Shift) Tuşu
Tek basına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır. Capslock kapalı iken yazıda Shift'e basılı tutarken bir harfe basarsak büyük harf yazar. Capslock açık iken küçük harf yazar. Kelimenin yalnızca ilk harfini büyük yazacaksak Caps Lock yerine bu tuşu kullanmalıyız. Ayrıca birden çok karakter içeren tuslarda üstteki karakterin yazılmasını saglar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriKontrol (Ctrl) Tuşu
Tek basına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır.(Ctrl+X vb.)
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriWindows Tuşu
Baslat menüsünün açılmasını saglar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriAlt
Açık pencerenin menüsünün etkinlestirilmesini saglar. Klavyede olmayan bazı sembollerin çıkarılmasındada kullanılır.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriAlt Gr
Tek basına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır.Yazıda birden çok karakter içeren tuslarda üçüncü karakterin yazılmasını saglar. ({,[,],},) bu işlemleri ancak Alt Gr tuşunu kullanarak ulaşılabilir.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriBosluk Çubugu (Space Bar)
Yazıda iki kelime arasında bosluk bırakmaya yarar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriEnter
Yapılan islemi onaylamaya yarar.(Bilgisayarı kapatmada oldugu gibi). Yazıda bir alt satıra geçmeye yarar.Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriBack Space
İmlecin solundaki karakteri, sagdaki karakterleri çekerek silmeye yarar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri    Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriDelete
İmlecin sagındaki karakteri siler. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri silmeye yarar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri  Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriInsert 
Bu tusa basıldıgında yazılan karakter imlecin sagındaki karakteri siler ve onu yerine geçer. Harf eklemek için kullanılır. Üzerine yaz tuşu olarak bilinir.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriHome
İmleci bulunulan satırın basına götürür.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriEnd
İmleci bulunulan satırın sonuna götürür.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriPage Up 
Yazıda imleci bir ekran veya bir sayfa yukarı götürür.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriPage Down
Yazıda imleci bir ekran veya bir sayfa yukarı götürür.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriNum Lock
Sayı tuşlarının sayı yazması ile yön tusu olarak kullanılması arasında geçiş yapmasını saglar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriPrint Screen
Ekranda görülen her şeyin yazdırılmasını sağlar.
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriYön Tuşları
Yazıda imlecin sağa, sola, aşağı ve yukarı hareket ettirilmesini sağlar.
Pause
Çalışma anında işlemi bir tuşa basıncaya kadar durdurma
Scroll Lock
Ekranda kürsörü sabit tutarak ekranın kaymasını sağlar

FONKSİYON TUŞLARI
Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri Klavye Üzerindeki Tuşar Ve GörevleriF1: Yardım penceresini açar
F2: Dosya ve klasörlerin isimlerini değiştirmekte kullanılır.
F3 : Arama penceresini açar.
F4 : Adres çubuğu menüsünü açar.
F5: Dosya veya klasörün içeriğini yeniler.
F11 : Pencereyi tam ekrana dönüştürür.

[A] - [Z] Alfabenin harfleri. Bu tuşlara bastığınızda çıkacak harfin büyük veya küçük olması [CapsLock ] tuşu ve [Shift] tuşu tarafından belirlenir.
[0] - [9] Rakam tuşları, sayıları yazmak için kullanılır. [Shift] tuşu ile birlikte basıldıklarında üst taraflarındaki işaretler çıkar. [CapsLock] tuşundan etkilenmezler.
Bu tuşlar çeşitli noktalama işaretlerini çıkarmada kullanılır. Normal basıldıklarında alt taraflarındaki işaretler, [Shift] tuşu ile basıldıklarında üst taraflarındaki işaretler çıkar. [CapsLock] tuşundan etkilenmezler.

Türkçe F-Klavyeye çevrilenler gibi, bazı klavyelerde Türkçe harfleri çıkarmak gayesiyle, tuşlarının işlevini değiştiren Klavye Uyarlayıcı programlar çalıştırılmaktadır.
Klavye tuşlarına her program tarafından farklı görevler yüklenebilir. Bu yüzden programa göre, burada yazılanlardan farklı işlevler de görebilirler.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     YAPAN:Eslem Sıla                                                                                                                                                    USLU                                                                                                                                            Turgut TERZİ                                                                                                                                       Öğretmenin ödevi